Aproximativ 2,5 milioane de copii nu beneficiaza de educatie de baza in Europa Centrala si de Est, precum si in regiunea Asia Centrala, potrivit estimarilor UNICEF. Dintre acestia, 1,6 milioane sunt copii de varsta anteprescolara care nu beneficiaza de educatie timpurie din cauza lipsei acute de servicii si facilitati.
UNICEF si Guvernul Turciei au lansat un apel comun pentru a aduce milioane de copii care nu merg la scoala intr-un sistem de educatie de calitate. Initiativa a avut loc cu ocazia ceremoniei de deschidere a Conferintei Ministeriale Regionale pentru Educatie ce are loc in intervalul 10 – 13 decembrie 2013 la Istanbul. Indemnul la actiune „Educatie de calitate pentru toti copiii acum!”, initiat de UNICEF si de Guvernul Turciei, face apel la 20 de guverne din Europa Centrala si de Est, precum si din Asia Centrala sa adopte urgent masuri de reforma a educatiei astfel incat toti copiii, mai ales cei mai vulnerabili si exclusi, sa beneficieze de sprijin.
Pentru a diminua numarul copiilor exclusi din sistemul de invatamant, reprezentantii statelor participante la conferinta vor adopta un plan de masuri care se centreaza pe patru principii concrete: „Fiecare copil in scoala”, „Fiecare copil invata”, „Fiecare copil invata de timpuriu si este incadrat la timp in sistem”, „Fiecare copil este sprijinit prin politici guvenamentale eficiente si reale”.
“Ministerul Educatiei Nationale a identificat principalele categorii de copii aflati in cel mai mare risc de a parasi sistemul de educatie prin intermediul unui studiu realizat impreuna cu UNICEF. Aceste categorii sunt reprezentate de: copiii care provin din familii sarace, copiii din zone rurale, copiii romi si copiii cu nevoi speciale. Pentru a preveni abandonul scolar, strategia noastra este de a integra o serie de interventii de prevenire si masuri de compensare adresate in special la nivelul scolii si a elevului”, a declarat Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale.
In prezent, aproximativ jumatate dintre elevii de 15 ani din regiune nu ating stadardele de performanta in ceea ce priveste cititul, stiintele si matematica. Milioane de alti adolescenti renunta la scoala inainte de a-si finaliza studiile liceale. Printre cei mai exclusi sunt copiii cu dizabilitati, copiii din minoritati entice si lingvistice, cei care provin din cele mai sarace familii, din zonele rurale, din familii migrante si copiii care muncesc.
Pornind de la statisticile referitoare la copiii care parasesc scoala, UNICEF a demarat in 2010 o campanie de prevenire si reducere a fenomenelor de absenteism si abandon scolar. In cadrul campaniei “Hai la Scoala!”, UNICEF are interventii la nivelul scolii, al familiei si al comunitatii. Interventiile la nivelul scolii au ca scop transformarea scolii intr-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor scolari, a directorilor si a cadrelor didactice pentru a-si adapta stilul de lucru nevoilor fiecarui elev. La nivelul familiei se urmareste intarirea legaturii parintilor cu scoala, implicarea lor in viata scolara a copiilor lor si acordarea de sprijin parintilor prin consiliere si discutii individuale. Interventiile la nivelul comunitatii urmaresc influentarea si mobilizarea membrilor comunitatii pentru a se implica si a sprijini familiile ai caror copii sunt in risc de abandon scolar.
“Initiativa UNICEF <Hai la Scoala!> a aratat ca este posibil ca toti copiii sa mearga la scoala. Lucram impreuna cu multi parteneri, inclusiv Ministerul Educatiei Nationale, Parlamentul Romaniei si societatea civila pentru a ne asigura ca toti copiii merg la scoala si ca acumuleaza cunotintele necesare pentru a se intregra activ in comunitate”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania. (A.D.)